torsdag den 30. august 2007

Svensk bud på det gule lokale...


Her skal vi nok få det sjovt det næste år. Koblet til vores fitnesscenter i Helsingborg, hvor der også er alt i vægte og maskiner samt spinning, yoga, pilates med mere, er der ingen undskyldning for ikke at være i top fysisk form. Jeg kan næsten ikke vente til hele holdet er samlet! Bonus er jo at jeg selv også får plejet kroppen til jeg kommer på sand igen...

Örkelljunga får to Polakker og en Australier på holdet

Vi er ved at lukke forhandlinger med to polske 21 årige venstrekanter, der har været under udvikling i den polske 1 div. (Marcin Konkel og Mateus Sypnievski). Spillerne var fløjet op til en try-out i sidste uge og gjorde et godt indtryk, selvom det blev til mere kropssprog end engelsk. De har et fysiek udemærket potentiale og jeg glæder mig til at udvikle dem.

Derudover er vi også ved at lukke en aftale med 26 årige australier Micah Venturini, som har spillet diagonal på det australske landshold for et par år siden, men som også har kompetencer i modtagningen. Jeg skrev med Nik West (Gentoftes Dametræner fra sidste år, som nu også arbejder lidt for det australske landshold) og der fik jeg endnu et positivt billede af Micah.

Vores hæver bliver Eric Åsgård som indtil juli var på det svenske landshold indtil en alvorlig bilulykke med hans kæreste på hendes polterabend tvang ham til at springe fra til landsholdets forberedelse til OL kampene. Hun brækkede nakken og armen 3 steder men kan om et par måneder fortsætte sit liv uden men. Dog betyder dette at Erik bliver tvunget til at prioritere andet end bare træning indtil hun kan klare sig selv.

Som man kan læse fortsætter også Emil Nilsson som centerspiller. Han har meritter fra landsholdet og har de seneste år været en af de bedste centere i Sverige.

http://hd.se/sport/2007/08/28/emil-goer-ny-comeback-i-oevk/

Dog mangler vi stadigt en 2. hæver samt endnu en centerspiller hvilket vi arbejder på. Kompetence fordelingen mellem kanterne vil vi se på når holdet begynder at træne sammen. Hvordan at vores unge allround spillere skal specialiseres vil blive en vægtning imellem deres udvikling og hvad holdet har behov for.

Udfordringen kommer til at ligge i at spille holdet sammen og lukke de huller som min sene tilgang til klubben har skabt i spillertruppen og dennes specialaftaler med bestyrelsen.

Trup
Niklas Hugosson (Libero)
Erik Åsgård (Hæver)
Emil Nilsson (Center)
Marcus Johansson (Center)
Micah Venturini (Diagonal/Kant)
Ola Maineborn (tidl Karlsson) (Kant)
Marcin Konkel (Kant/Diagonal)
Mateus Sypnievski (Kant/Diagonal)
Mats Lidstedt (Allround)
Anton Cronholm (Alround)
Per-Erik Dahlqvist (Ass.+Allround)

søndag den 26. august 2007

FIVB Video Clips

FIVB har de seneste år lagt video clips op fra de større turneringer. Indtil videre er det blevet til ca 600 stk. fra VM 2006 (Damer + Herrer ialt ca. 5,8 GB) samt ca 150 fra World League 2005 (1,5 GB) og ca. 230 fra World Grand Prix 2005 (1,9 GB). Ialt findes over 9 GB fordelt på ca 1030 clips virkeligt interessant materiale og der kommer nok mere til de næste år.

Video'erne er organiseret efter sideout (modtagning, hævning, angreb) samt elementer som blok, forsvar og modangreb fra de bedste nationer. Det er derved muligt feks. at følge den Brasilianske Pipe fra flere clips i træk, eller eks. vurdere hvordan de Japanske damer kører sideout fra H5. Dette gør derved at videoerne kan bruges til undervisning i teknik eller taktisk analyse.

Det har taget betydeligt tid (vel en 4 dages tid totalt at downloade og kategorisere) med det formål at give mit hold en video-bank som de kan relatere deres egen tekniske og taktiske udvikling imod. Samtidigt benytter jeg mig deraf når jeg afholder undervisning. Disse clips er rigtig god inspiraiotn trænere som beskæftiger sig med udvikling af volleyball spillere på højt niveau og som ikke benytter sig af anden høj kvalitet video (som feks. Eurosport ;-) ). Selv overfor dette er videoerne gode, da de samler ens elementer og gentager disse indenfor sammenlignelige kategorier.

Bemærk dog at flere spillere andvender forskellig teknik alt efter hvilken kultur og kropslig bagrgund de har. Dette er dog med til at udfordre ens samlede forståelse af spillet og elementerne, og kan måske hjælpe til at udvikle hold og spillere efter den filosofi som passer til udgangsmaterialet.

Jeg er mere end villig til at kopiere DVD'ere til trænere/spillere. Pris pr DVD: 50 kr (til at dække tidsforbrug og DVD; evt. + porto). Materialet kan fordeles pladsmæssigt på 3 standard DVD'ere:

DVD1: WGP + WL 2005 (3,4 GB på ca. 380 clips)
DVD2: VM 2006 Herrer (2,9 GB på ca. 320 clips)
DVD3: VM 2006 Damer (3,1 GB på ca. 330 clips)

Alternativt kan man selv se eller downloade videoerne samt diverse analyser inde på: http://www.fivb.org/en/technical/worldchampionships/men/2006/
http://www.fivb.org/en/technical/worldchampionships/women/2006/
http://www.fivb.org/en/technical/worldleague/2005/
http://www.fivb.org/en/technical/worldgrandprix/2005/

MVH
Martin

onsdag den 8. august 2007

Fitness i Helsingborg

Her et lille foto af fitness centret i Helsingborg som vi benytter os af udover det vi har i Örkelljunga. Det er STORT og vi kan træne alt det vi vil på ALLE de hold vi vil udover altså selve vægttræningen. Dette giver mange muligheder for restitutiv og profylaktisk træning, men det store fokus ligger på vægtene indtil videre.


Opdatering Örkelljunga

Så har jeg givet mit første interview i Helsingborg som er det sportslige opland til Örkelljunga. Følg linket: http://hd.se/sport/2007/08/08/danskt-brasselir-ska-faa-fart-paa/

Pt. er vi i kontakt med en 3-5 VIRKELIGT interessante spillere, hvoraf at to Polakker bliver fløjet til prøvetræning tirsdag.

Jeg var igår også oppe og inspicere faciliteterne og møde nogle af spillerne og her er mit indtryk.

Hallen er en lille træ-hal bygget i forbindelse med en skole. I den ene side har vi ribber og den anden side en 3-4 rækker plast-stole på en miniafsats væk fra gulvet, hvor der er plads til 226 siddende publikum. Gulvet er præcist 648 m2 (4x9x18=4 volleybaner), så kortbane serv er ikke noget vi vil træne så meget. Dog kan man netop sætte en kort og en langbane op og øve netspil samtidigt med serv/modtagning og det er jo smart. Der er lavt til loftet; vel svarende til OM-hallen og disse dimensioner gør at TV ikke er begejstrede for at sende fra hallen. Indtrykket er en hal som minder om en blanding mellem Hillerødgade, Rygaard skole og OM-hallen.

I forbindelse med hallen er der et lille vægt lokale med alt hvad man kan ønske sig udover måske et squat stativ. Dog har de gratis styrketræning i et mindre men enormt velassorteret fitness center i Örkelljunga ca. 3 min kørsel fra hallen. I helsginborg har de desuden gratis fitness kort til et kæmpe center med alt i maskiner, vægte, spinning, yoga og you name it.

Klubben har et mindre klubhus også med et par sofaer, TV, taktik-tavle, opbevaringsrum for tøj, sponsor effekter, et kontor med computer, printer og kopimaskine samt et større køkken og et væld af pokaler og billeder. Desuden findes et lille soverum med en 3 dobbelt køjer. Klubhuset køres af en deltids ansat sekretær som er klar til at hjælpe med hvad som helst. Huset kunne trænge til en kærlig hånd, men det har historik og potentiale.

Jeg havde et godt møde med min assistent-træner Per-Erik Dahlqvist (Perra), som er meget veluddanet i det svenske volleyball system samt har spillet et par sæsoner for Vingåker i Eliten og sidste år stod for holdet. Han har store forcer indenfor rehabilliterings-træning samt taktik og en stor interesse for Data-Volley og statistik, så jeg påregner at give Kristoffer Arrild et kald en af dagene. Mit indtryk er at han og jeg kommer til at supplere hinanden virkeligt godt; særligt efter 1. af 2. sæsonplanlægningsmøder.

Vi har planlagt at deltage i 3 stævner. Copehangen Open 8-9 September, Middelfart 14-16 September samt et i Hylte 30-31 September. Hvor vidt vi er kompetetive vil afhænge af hvornår vi får skrevet kontrakt med spillere inden for og udenfor EU, omend at sidstnævnte kun kan tilbydes 6 måneders kontrakter og derved også skal planlægges som en del af slutspillet og kan være væk fra sæsonens start.

Nå. Nok for denne gang. Vejret er godt og jeg skal da også selv lidt på sand inden det er for sent!

lørdag den 4. august 2007

Hvorfor...?

Nu har jeg over sommeren betaget fuldt og kommenteret World League (WL-herrer) på Eurosport og efter bare at have sendt et par kampe fra World Grand Prix (WGP-damer), er jeg lidt overrasket over et par observationer, og jeg vil gerne dele disse samt filosofere derover sammen med dele læserne af bloggen.

- Herrerne spiller ET system baseret på stort set de samme principper og parametrer. Dvs. En hæver, 2 kanter der modtager hele vejen rundt og kører pipes og for det meste spiller position-6 forsvar. Næsten alle hold er kompetetive og små udsving i kvalitet og fysik samt hastighed og taktik gør forskellen, med Brasilien som forbillede og grænse udviddende nation.

- Damerne spiller på MANGE forskellige måder: 2-hæver/ene hæver, ikke helt konsistent libero, modtagende diagonal, 2 damer i modtagningen på svæv, samt skiftende mængder af kant kryds og et højere antal af angrebstyper, samt et hold med deciderede overvægtige spillere (USA).

Det er forståeligt at der tages udgangspunkt i spillermaterialet og fysikken, det gør alle hold jo, men rent spilsystem mæssigt er der alligevel nogle overraskende prioriteringer, der ikke kun kan begrundes i højden på nettet og damernes kontra herrenes fysik?

Mine ene spørgsmål er:

- Hvorfor kan damerne ikke finde den optimale måde at spille på (ikke nødvendgivis som herrerne)? Er det en vægtning af fysik/teknik overfor den taktiske evolution eller er det nationale kulturelle spilforståelse der hæmmer udviklingen?

Det virker som om at flere damehold hænger fast i en måde at spille på uden at gøre noget derved? Det er tydeligt at Rusland mister bolde pga. både deres langsomme tempo og virkeligt ringe hæver teknik og effekt. Samtidigt oplever Cuba at deres 2 hæver/diagonal system nok giver dem flere muligheder ved nettet, men samtidigt at disse muligheder ikke får rytme med point-tab til følge.

Eks. hvorfor er Ruslands hævere så umanerligt ringe og USA's spillere så kummerligt fede? Og hvorfor er der så stor udskiftning i spiller-truppen iår (Kina, Rusland USA), kun 1 år før OL? Graviditeter eller andet?

Mit andet spørgsmål er:

- Er det bare mig eller er den asiatiske og europæiske skole ikke overlegen i forhold til taktiske muligheder end den Mellem-Amerikanske/Rusiske? I den første bygger man taktikken ovenpå teknikken og denne igen ovenpå fysik med kontinuerligt mentale hensyn. I de andre (særligt den Mellem-Amerikanske) springer man stort set teknik og mentale hensyn over eller prioriterer dem udadtil meget lavt?

Det er så små ting der skal til for at hold som Rusland og Cuba kunne være alt dominerende. Hvorfor retter de det ikke?

Et hold som Japan FLUEKNEPPER taktiske og tekniske detaljer for at kunne være med i forhold til langt stærkere nationer. Hvorfor er dette så stor en blind vinkel for de fysiske nationer?

Og så det sidste spørgsmål?

- Har en FED spiller på nogen måde en fordel i forhold til en med mere muskelmasse og spændstighed pr. totalvægt, og hvilken? Er det flottere at se på?

NEEEEEEEEEEEEEJ!

Hvorfor så?