tirsdag den 24. februar 2009

Får du NOK?!

Ellers kan du jo forsøge følgende:

1) Installer GENTOFTE VOLLEY TV - som kontinuerligt giver kampe og andet sendt i loops. Det er i GENIAL kvalitet. Læs mere her.

Gentofte-Falkenberg fra NCC findes bla. her.

2) Kig forbi VOLLEYKANALEN - selvom svenske kampe nu vises på Eurosport Web-TV kommer der kontinuerligt nyt materiale. Bla. er der et interview med Lina Sundstrøm, lidt fra GP, samt gamle kampe (Selvom 1. LVC-ÖVK og ÖVK-Lugi ikke er kommet online endnu?)

3) Abonner på SVBF's YOU-TUBE kanal, med teasere fra bla. ugens kamp (som jo kan ses med abonnement på Svensk Eurosport-Player)

Jeg afventer stadigt et svar/løsning på om Eurosport gør materialet tilgængeligt for seere i DK også.

SVBF har endda opfordret til at uploade spektakulære bolde mm, så måske der kommer endnu mere guf? Herrernes kamp-server hvor at 90% af alle spillede kampe ligger har da lidt lækkert, så det kunne jo være at de mange brugere vil bidrage lidt. Selv er jeg lidt i tidsnød på det punkt (samt video-data-mongol)

mandag den 23. februar 2009

Cirklen sluttes?



Vi er meget snart præcis hvor vi skal være. Jeg må indrømme at den seneste 1½ måned har været hård, men sejren over Hylte igår viser at vi må have gjort et eller andet rigtigt i vores mentale og spilmæssige udvikling.

Mht. kampen igår giver Kristian et godt interview i radioen og der er samtidigt et godt referat af kampen på Hyltes hjemmeside. Vi har marginalerne med os og er måske heldige med at Hyltes forsvar ikke holder samme kvalitet som vanligt.

Dog påvirker vi jo også disse elementer ved at lægge det taktisk rigtige pres i serven og angribe aggressivt men ikke hovedløst. Uanset hvem vi spiller imod vil 16 personlige fejl på 3 sæt være godt. Sidstnævnte moment er måske det som vi har været gode til i serien. Vi laver 1-1½ fejl mindre pr. sæt end vores modstandere, der måske gennemsnitligt enten blokkerer eller server bedre. Angrebsmæssigt er vi altid godt med.

Vi VIL benytte et bredt hold og flere punkter for at score vores point, og hvis man udelukkende skal se på statistiken, så GØR vi det også. Samtidigt står man ikke i hjørnet uden at have nogen mulighed for at påvirke holdet og præstationen. Man SKAL gøre en forskel. John Nilssons servess på matchbolden samt Dejan Tujkics 100% på 2 angreb er selvfølgelig rent pointmæssigt småting, men hvis ikke vi tør nu eller tude tidligere, hvornår skal vi så vise tillid og stille krav til bænken?

Ydermere skaber vi muligheder i de taktiske blokbytter, med en stuff og to modangrebs muligheder.

Havde Hylte konvereteret 3 af deres fejl til point og taget 6 bolde mere i forsvaret og lavet point på halvdelen af dem samt blokket eller servet samlet 3 point mere havde de vundet 3x25-23 istedet for 3x25-22 til os. Så tæt er marginalerne. Faktisk ville et sådant scenarie havde aftvunget ærgelse fra min side over resultatet men nuværende tilfredshed over præstationen.

Så derfor er jeg glad når de små detaljer i det vi gør også får en indvirkning på resultatet i en tæt og velkæmpet kamp fra begges holds side.

Vi startede sæsonen med udelukkende 3-0 sejre for derefter at satse de kortsigtede præstationer imod den langsígtede udvikling. Indrømmet: ÖVK HAVDE behov for både en titel og en stærk start for at bevise for andre og os selv at vi IGEN og i fremtiden er et af de stærkeste brands i Svensk Volleyball. Det kostede lidt i midten af sæsonen, som, koblet til en større mængde "bad luck", blev dyrere end beregnet.

Samtidigt havde vi i midten af sæsonen "lidt" mentale problemer, som krævede meget af vores fokus og kontinuerligt tester og udvider mine personlige kompetencer. Efter jul har vi måtte forholde os til et "nyt" hold og en ny rytme. Dette er ikke helt på plads endnu, men for hver træning og hver kamp er det nu et skridt frem istedet for et tilbage. Vi har hele tiden vidst at det er op til os selv og at vi havde muligheder for at snuppe 2. pladsen. Med 3 hold på 34 point og 1 runde tilbage gælder dette stadigt, hvis vi altså skal kunne holde denne.

Det er TÆT og SPÆNDENDE og som sådan en værdig afslutning for en flot, flot serie iår! For os er cirklen måske resultatmæssigt og for årets hold snart ved at blive sluttet? Ihvertfald er vi tilbage på den vej, som fører imod medaljerne. Selvom modstanderne på nogle punkter har et forspring kan vi måske hente en del af det tabte efter et vigtigt pit-stop og eftersyn?

Vi går stadigt efter at udvikle vores spil samt menneskene på banen og det vil vi blive ved med ind i slutspillet. Derfor er det fantastisk at kunne slutte af imod Falkenberg, som også har flere ting som de måske vil have afklaret før end det bliver crunch time. De er nu sikre på at slutte 1'er, men har undervejs haft ligeså meget uheld kropsligt (dog fordelt på flere positioner og et bredere hold) end vi har.

Så man skal da nikke med respekt for at de har holdt sig på positionen når det ikke KUN har været lutter lagkage. Derfor er de underligt nok også i en kort opbygningsfase nu hvor at at de fleste hold er ved at spænde fjedrene til slutspil.

Det ligger i tidens volley ånd at kampe imod Hylte igår (og Falkenberg hjemme på søndag) ER noget særligt. Klubberne står for en særlig vinderkultur og er flagskibe for svensk vollley på samme måde som også vi (omend ÖVK i et par år udadtil og resultatmæssigt har været anonym, mens der i organisationen er sket rigtigt meget).

I ÖVK's mellemperiode var vi prügelknabe for Wrethander og co og nu spiller vi jævne opgør hvor vi i de afgørende situationer det seneste år har gået sejr-rigt fra banen (Slutspil, Cup, GP). Årsagen til at jeg er glad for det er ikke fordi det igår var Hylte, men fordi vi imod en jævnbyrdig og stærk samt respekteret modstander efterhånden præsterer så godt at sejre kan blive resultat deraf.

Og NU står vi altså over for vores iår 3. kamp imod Falkenberg på et tidspunkt hvor at begge hold måske er så stærke osm de kan blive. Vi har ikke en Andrew Bonner skadet eller udvist, men en Birger Matre på vej i form (lad os satse den toppe i en finale!) Hvem ved hvad der så kan ske, når en Jeremy King og måske Daniel Isedal vil gøre det surt for os på den anden side af nettet? Volleysverige har noget at glæde sig til næste søndag!

Af en eller anden grund skrives der stadigt som om at vi har tabt 20 kampe i træk til Hylte og andre tophold. Måske det nu også på tide at revurdere positioneringen af os på? Samtidigt kan man så overveje hvorvidt ÖVK er et udlændinge hold? De svenske spillere vi har på holdet (særligt de unge og særligt de der kommer direkte fra 1. div) har efterhånden vist hvad deres hårde arbejde til træning og tillid på banen kan blive til. Der vil jeg (i min hidsige glorie pudsning) samtidigt fremhæve teamet bag en Linus Tholse i Falkenberg og Carl Ahremark i LVC, som også giver opmærksomhed efter talentets størrelse og kapacitet.

Hvis man skal se på serien er det ufatteligt så jævn den har vist sig at være efter jul. Säter slår bla. os og Vingåker, og Tierp slutter af med at slå Linköping 3-0! Uanset hvem der vælger hvem i slutspillet er det lagt op til ballade.

I kvalen vælger RIG at deltage så vidt jeg kan læse mig til og selvom Säter ikke selv snublede, men Linköping gjorde det for dem, er de også motiverede for endnu et come-back. De har nu overlevet 2 år i rækken fordi de har fået chancen via kval og de er langsomt ved at bygge en organisation og har endda planer om et volleygymnasie. Tænk hvis at bunden af den danske elitedivision fik samme chance istedet for at blive slået ihjel hvert år af horrible tvungne nedrykninger (25%!!!).

Lugi og Säter har fået chancen for kval 2 år i træk og se hvor meget bedre de er blevet i en periode hvor de samme 10 hold har været i serien? Selvom jeg ikke ved om Lugi vil forsøge kval er dette da bevis for at kvaliteten af bunden bliver bedre af at få chancen for at spille imod toppen af All-Svenskan istedet for at blive slået ned som ukrudt som den danske model gør det.

Måske har topniveuet været bedre for visse hold historisk i svensk volleyball, men serien tror jeg aldrig har været bedre. I en tid hvor at pessimister, anonnyme blog-onanister og andre præger debaten med kværulerende selvretfærdighed er det noget JEG glæder mig over at være en del af og som motiverer mig for at skrive. Som blogger kan man godt blive lidt træt af den negativitet og komplet mangel på fortolkningsevne som der debateres med i Svenske og Danske fora.

Jeg håber virkeligt også at miljøet i svensk volleyball vil notere de positive ting der sker i klubber og på diverse hold i denne periode videre når vi i kommende år skal gøre os ENDNU bedre!

Der er behov for optimisme og sammenhængskraft når efterdønninger af finanskrisen rammer klubberne. Derfor skal vi huske hvad der fungerer NU og arbejde med at gøre dette endnu bedre. Yderligere skal vi sætte ind hvor vi kan gøre størst nytte de næste år, hvis VI (jeg tænker ikke kun ÖVK) vil løfte skandinavisk volley.

På det punkt nytter det som på banen ikke at tænke resultat. Der skal tænkes udvikling og præstation.

Apropos præstation...

Hvis man vil have en opløftende volleyball oplevelse (og ikke har Eurosport-Player i Sverige og kan følge meget over net-TV) så lyt til volleyrapporter Håkan Phillipsson i de radioklips jeg har linket til til højre. Han har kommet i hallen i over 15 år og sidder som vanligt ved samme bord og benytter samme gamle headset og lydudstyr. Men han er ikke gået i stå af den grund og det må man i Skåne lægge øre til når der kommenteres sport; deriblandt volleyball!

Der er et glimt i øjet og en enthusiasme at spore når snakken går både før, under og efter kampene...

Glæde og energi ER tydelig i præstationen...

lørdag den 21. februar 2009

Sand(hed)

Igen denne lørdag morgen var vi 4 gutter i Malmø. Sjuske, DP og Johnny og atter gik King of the Beach til DP.

Jeg var direkte elendig i angreb og forsvar, men omvendt ret godt kørende i de andre momenter. Men når nu de netop pointafgørende øjeblikke sker i disse handlinger var det vel på tide at spænde hjelmen!

Well vi får at se om der bliver revanche næste lørdag?

Imorgen er der Hylte på programmet og der har jeg heldigvis hjælp af lidt mere spidskompentence PÅ banen.

Vi har set skarpe ud til træning i denne uge, med bla. 5 vundne sæt imod Lugi, hvor vi afprøver flere angrebsvariationer og fik spillet holdet bredt. Torsdagstræningen blev ret hård, hvilket kunne mærkes i benene igår, så med hvile idag burde vi være 100% imorgen og måske endda en lille formtop?

Jeg har en del taktiske ting jeg skal ordne inden (forældre først, ÖVK derefter), men måske der kommer et oplæg inden kampstart imorgen kl 17.

mandag den 16. februar 2009

Perfekt weekend

Af mange årsager var det en perfekt weekend. Lørdag var vi et par gutter der var taget til Malmø for at få lidt sand under fødderne og selvom Dennis blev en fortjent king of the beach og alle havde problemer med at få luft under fødderne i afsættet, var det faktisk rimelig bold der blev spillet. Gentagelse følger måske lørdag?

Søndag blev en lang tur op mod Sollentuna. Vi er ved at spille os lidt fri af vores "gamle" hold og ind i nye roller og derfor var fokus langt langt væk fra resultat, men istedet på udvikling af spillet, fokus på præstation og energisk spillerglæde. Sidstnævnte kan man se ret gode eksempler på hos Olsins Sportsfoto, som fangede undertegnede og flere spillere i ret sjove og følelsesladede øjeblikke. Der var efter kampen fuldt hus på de tre fokuspunkter og så er en sejr jo også rar.

Pånær en katastrofal start i 3. sæt med 2-8 i 1. tekniske og jævnt mange netfejl spiller vi nemlig ret god volleyball og får brugt rigtigt mange typer angreb og angrebspunkter, hvilket var et af vores største mål med kampen. I 4 sæt er det Sollentuna der bliver hægtet af og det tænder os meget at vi har 4 medrejsende tilskuere som SELV er taget de lidt over 530 km fra Örkelljunga til Sollentuna der er istand til at overdøve hjemmepublikummet, som også på trods af deres relative lille antal skaber en rigtig god stemning.

Jeg er personlig kun ked af en ting. Det er min hujen og brok over Martin Yngerskog som sammen med 2. dommeren er de eneste der bemærker et hæveroverspil fra Nick på et fremspil fra vores libero Niklas der tager en forsvarsbold med fingerslag i angrebsfeltet. Det får jo unægteligt mig til at se lidt fjollet ud, når manden endeligt har ret med en legitim dommerhenvendelse. Med et godt overblik fra dommerparret blev pointet også givet efterfølgende givet til Sollentuna. De to leverede også en perfekt præstation. Jeg er feks. fanget på foto i flere tilfælde med en angivelse af de få cm som de i flere tilfælde korrekt dømte bolde inde eller ude. I min ambition som "linie dommer" er jeg kun uenig i et tilfælde og det må vist være rekord i år.

Ellers virkede Sollentuna en del utilfredse med Nick's hævninger som de mente mindede om "kast". Jeg skal ikke afgøre noget i den sag, men bare konstatere at Nick blev valgt til kampens spiller AF Sollentuna, hvilket ikke er første gang iår at han får den ære. At der så er tumult efter kampen er en anden sag, som det vil være for langt under bæltestedet at gå yderligere ind i her.

Nu går jagten på 2.-3. pladsen før slutspil ind i en forrygende afslutning i en serie der er vanvttig jævn. Vi slutter af på bedst tænkelige måde med to hjemmekampe imod hhv. Hylte på søndag og Falkenberg efterfølgende uge.

Kunne det være bedre?

mandag den 2. februar 2009

Danmark eller Marienlyst bedst i Norden? Betyder det noget?

Det står nu fast at Marienlyst er bedst i Norden og at Dansk Volley er overlegen den svenske. Hvis vi ellers kan holde Finland og Estland ude af den diskussion taler resultaterne for sig selv. Det er uomtvisteligt bevist af resultaterne i NCC, eller er det?

Jeg havde personligt forventet mere af Falkenberg imod Middelfart, men også haft Marienlyst som favoritter imod Falkenberg. Jeg har ikke set kampene, men ved fra inside at Falkenbergs modtagning var i større krise end man har set hidtil i den svenske elitserie.

Jeg har arbejdsgivere og beskæftige mig med topvolley på begge sider af sundet. Dog har jeg jo en ære i at Svensk Klubvolley er "bedst", da det er her jeg bruger største delen af min tid. Det smitter jo af på mit "produkt"?

Betyder min forfængelighed overhovedet noget?

Lige nu er det ret tæt i toppen imellem Dansk og Svensk volleyball. Norsk klubvolley halter lidt efter. Måske er Nyborg reelt store og til tider stærke, men der er reelt langt mellem snapsene i rækken, hvilket jeg så da jeg i weekenden var oppe og se TVN-Randaberg. Dog er der uden sammenligning en større bredde og mere kvalitet i midten samt bunden af den svenske serie. Desuden er de logistiske, økonomiske og organisatoriske krav til deltagelsen og overlevelsen i den svenske række MEGET større. Dette er dog lidt tydeligere hos herrene end hos damerne:

Säter slår os, Tierp slår os, Habo slår os, Tierp slår Habo, Vingåker slår Habo+ Säter+Tierp, vi slår Linköping, Linköping slår Hylte, Hylte slår os. Falkenberg slår alle undtagen Sollentuna. Sollentuna har tabt til alle undtagen Lugi, som de var ude i 5 sæt imod samt Tierp. Dog ahr de også vundet andre midterkampe over eks. Habo.

Sådan kan man blive ved og lige nu viser jævnbyrdigheden sig på netop det niveau som blev forudsagt om rækken før sæsonstart: Den jævneste række i mange år.

Men hvad betyder det? Danskerne er bedst i top-1 men vi er bredere?

Det er vel bedre at holde fokus på følgende:

Det er flot at Marienlyst er så gode og også at Fortuna bed fra sig under NCC. Der spreder sig en masse positivt i dansk volleyball. Flere klubber opbygger økonomiske ressourcer og organisatorisk drive, der kan føre mere med sig.

På damesiden er Holte, Fortuna og Brøndby toneangivende. På herresiden er det Marienlyst, Middelfart, HIK og Gentofte, selvom HIK en den grad var statister i pokalfinalen. Men når man kigger længere ned i rækken begynder det at se lidt smalt ud. Der er færre hold og færre af dem er gode; både sportsligt, organisatorisk og økonomisk.

Men der er vel godt for Skandinavisk Volleyball at netop Marienlyst vinder? Det giver vel blod på tanden til resten af rækken og endnu mere hævnlyst for svenskerne? Danskerne kan kalde sig bedst og svenskerne kan så spænde hjelmen og forsøge at blive bedre i toppen. Næste år spiller vi med i NCC og planen er at sætte et ungt hold sammen som kan høste erfaringer herfra.

Kan vores konkurrence og Nordiske had/kærlighed samt ærgerrighed føre noget med sig i vores ambition om at bevise hvem der har den rette farvekombination i korset på flaget?

Politiske dispositioner kan i den grad påvirke hvordan man kan bygge sit hold. Vil skattemyndighederne i Sverige sætte en stopper for artisk-kontrakterne (sml. forsker-ordningen i DK), vil dette have en massiv indflydelse på sport, kultur og videnskabelig forskning. Rigsindrottsforbundet vil omvendt kræve ENDNU mere åbne og længere artist-kontrakter. Tovtrækkeritet vil påvirke den nordiske resultat-tovtrækning. Ingen tvivl om det.

Disse spørgsmål vil have en afgørende indflydelse på den Svenske rækkes mulighed for succes i NCC. Hvad dog mon vil have en endnu større er hvorvidt lande som Finland og Estland vil prioritere turneringen højere end de gør nu.

Alt dette er resultat orienteret. Men er det interessant? Lad os se lidt på Skandinavisk volley

Hvad er godt?

1) Den gennemsnitsligt høje standard i Sverige
2) Fuldtids volleyballgymnasier i Sverige og Norge
3) Dansk evne til at kombinere talentudvikling med senior og klubarbejde
4) TVN spiller FAST i eliterækken og derved imod bedste modstand
5) Sammenligneligt topniveau i Sverige, Norge, Danmark

Hvad er KNAPT så godt?

1) Den lave standard i bunden af rækkerne
2) Få talenter, lille bredde, smal rekrutterings platform og lav kvalitet i rækkerne under eliten
3) Latterlig regel med direkte op og nedrykning i den danske elite
4) Senior sparring i den daglige træning og udvikling af talenter på RIG og TVN
5) Lav TV-medie eksponering, få tilskuere og sværre forhold for sponsorer
6) For mange "små" spillere

Jeg har medtaget disse punkter fordi de er langt mere interessante end hvem der er "bedst" i norden. De gode spørgsmål er hvordan vi bliver "bedre" og det er her der er behov for de rigtige svar og satsninger.

1) Hvordan kan vi lade os inspirere på tværs af landegrænser til at højne standarden..?
2) Hvem gør hvad og hvorfor virker det (ikke?)...?

De spørgsmål bruger jeg meget tid på at tænke over mig. Måske andre i DK og Norge: Forbund som klubber, landstrænere samt elitetrænere og sportschefer samt ungdomsudvalgsformænd kunne være interesseret i samme spørgsmål og endnu vigtigere svar...

Hvorfor har vi ikke et tydeligere videns forum, Nordiske Konferencer eller netværks platform. Hvorfor skal vi hver især opfinde vores dybe tallerken og tro vi har rettighed på den nordiske volleysandhed? Eller er det bare fordi jeg selv er her der og alle vejne at disse spørgsmål er interessante?

Jeg tror vi skal op af andedammen (DK), væk fra selvgodheden (NOR) og resultat arrogancen (SWE) hvis vi skal have succes som volley region.

Selvfølgelig vil jeg selv være "bedst" hvor jeg er. Det kræver min forfængelighed. Men det er knapt sådanne egoistiske overvejelser der skal føre os meget videre. Ordet "bedre" er bedre...




ÖVK vandt i rækken i weekenden og Marienlyst blev Nordiske mestre og det kan i læse mere om i pressen, blogs, høre om i radioen - bare følg opdaterede links til højre.

Det er super sejt og jeg ønsker vinderne tillykke. Mens jeg skrev dettte kom jeg bare til at tænke på at jeg hellere vil være bedre og stille spørgsmål end bare vinde og give svarene!