tirsdag den 16. september 2008

Har Rusland lært lektien?

... Efter at have kommenteret dagens kamp med dem til WGP-kval er jeg i tvivl.

Herrerne klarede sig flot til OL og viste udvikling i spillet og mentaliteten og fik en bronchemedalje med hjem. Damerne fik en exit efter nederlag i kvarten...

De har nu skiftet træner da enten Giovanni Carpraha er blevet træt af holdet eller omvendt. Faktum er at han ikke kunne ændre på traditionerne efter Karpol. Spillerne spiller stadigt stift, de er blottet for mental styrke i modgang og de hænger fast i omvendt opstilling (kanter på position 3, 6 og 4 i H1). Det lykkedes dem at vinde et VM i 06, men ellers har det set dårligt ud imod top 5 når det har kommet til stykket til de seneste års mesterskaber.

Hvorfor...?

Deres hæver udviser større præcision og tempo, men mangler stadigt i transitionen at gøre sine angribere rigtigt gode og ikke bare bruge deres højde og fysik. Det er selvfølgelig en proces hvor at hold og hæver skal følges ad, men min mening er at Sheshenina stadigt er mere en boldflytter end en offensiv general.

Taktisk hænger de fast i et spilsystem der lader de 3 kanter (diagonalen talt med) deles om modtagningspligterne og samtidigt roterer lidt på skift. Dettte giver et fald i rytme og manglende specialisering i både slagretninger, blokade og vigtigst af alt modtagning.

Mentalt mangler de samlende kræfter i modgang. At de er gode i medgang giver jeg ikke meget for og at slå Frankrig 3-0 er jo et must.

Arrogant vil jeg påstå at løsningen er at lade Gamova overgå til specialiseret diagonal og "vende" rotationen efter "vestlig" retning med kanterne på position 2 og 5 i H1. Derefter skal de lade Fateeva overgå til kant tæt og så langsomt spille sig til enten Kulakova eller Safronova til den kant-fra. Samtidigt skal de finde en spilfordeler som vitterligt er stærkere til at flytte bolden i både gode og svære situationer og så ellers lade blokade og rækkevidde være sekundære kriterier på denne position.

Det kan jo også være at de vælger at tage nogle af ovenstående initiativer (eller andre?) til WGP næste sommer og først lige vil kvalificere sig med deres kendte rytme for ikke at tage nogle chancer?

Ellers skal jeg være den første til at ringe til det Russiske volleyball forbund og give dem et par tips... I vinters fik jeg en sludder med Hugh McCutcheon (på baggrund af andre behov dog), hvor jeg fik et par gode ord med om Amerikansk og Russisk volleyball (Lloy Ball og Clayton Stanley vandt Champions League med halvdelen af det russiske landshold i starteren for Russiske Kazaan kort tid efter i en fantastisk øst-vest symbiose som så paradoksalt kæmpede imod hinanden til OL få måneder efter)... Så hvorfor ikke prøve den russiske mentalitet af med omvendt fortegn og modsatte køn? I det mindste kunne det være sjovt at opleve deres reaktion på en dansk-svensk træner/kommentators input til forbedringer i deres baghave med en fin hentydning til hvordan det gik arvefjenden efter at have haft undertegnede i røret vedrørende herrevolley... "Dut... Dut... Dut..."

;-)

Olafsen

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

du skriver at Ruslands herrer fik sølv til OL. Det gjorde de da ikke.

Unknown sagde ...

Tusind tak for den generte kommentar (Jeg ville ønske at folk turde skrive deres navne). Det er iøvrigt typiske dansk kort at påpege fejl og mindre detaljer for at undlade at involvere sig i sagens natur og det kontroversielle budskab.

Lidt mere nerve, hår på eller bryster ønskes gerne i fremtiden hvis man vælger at kommentere på noget her på bloggen...

Men fejlen er rettet. På trods af at have kommenteret kampene var Ruslands nederlag til USA i semifinalen så smukt at bronche hurtigt blev til sølv i mit hastigt skrevne indlæg...

Kasper sagde ...

Jeg var lige ved selv at skrive samme kommentar. Dog ville jeg selvfølgelig have givet mig til kende :-)

Men når jeg ikke kommenterer de vigtigere pointer i dit indlæg, skyldes det at jeg ikke følger nok med i international volley til at kunne bidrage med noget. Jeg kunne forestille mig at du på det punkt er bedre inde i sagerne end langt de fleste af dine læsere.

Har du i øvrigt noget OL-volley (herrekampe) på dvd, som jeg kan få overspillet? Jeg var på ferie under finalerne og satte min optager til at optage på TV2 (har ikke Eurosport), så jeg fik ikke afslutningen på kampen, fordi de skulle sende håndbold.

Derfor ville finalen være påskønnet, men også gerne andre af de afgørende kampe, som er værd at se.