tirsdag den 16. oktober 2007

Penge ud af vinduet...?

Rigtigt mange klubber satser i Sverige på udenlandske spillere. Flere af disse indgår i et kortsigtet mål om at klare sig godt nu og her. Dette giver topniveau og interesse, men jeg mener at svensk volleyball også har noget at overveje her.

Mange spillere bruger Svensk Volley som et springbrædt imod bedre ligaer, bedre penge, eventyr og personlig samt volleyball mæssig udvikling, og det er jo spændende at være med i den proces. Men... De mange, mange penge der gives udlændinge kan hurtigt blive en sovepude for udvikling af egne talenter eller kontinuitet i processen.

Der er en årsag til ÖVK i år vil med på vognen igen resultatmæssigt, men vi ved også at der skal investeres i fremtiden. Jeg ved ikke nok om ungdomsvolley i Sverige endnu, men måske det var en idé at lave flerårige kontrakter med både unge talenter og EU-spillere der har lagt sig på et stabilt niveau? Ellers risikerer man bare 3 ting:

1) En svingdør for unge spillere fra udlandet på vej frem
2) En uheldig målgruppe for agenter, der jo er interesseret i at disse tandhjul holder gang i deres forretning.
3) Flere penge til Ruben Acosta og FIVB i internationale transfer.

Det er interessant at se at flere Svenske klubber også har forskellige "brands": Satser man på fremtid, resultater eller en blanding? Iår er vi tvunget til at fokusere mere kortsigtet end vi egentligt vil, men vi har også en plan for at komme på ret spor. Derfor er spillere der vil træne meget i vores målgruppe. Ærligt talt så bekymrer det mig ikke om man er 180 eller ikke kan spille et fingerslag. VIL man træne og VIL man blive bedre når man sine mål. "Vilje vinder over talent"

Jeg synes derfor det er interessant at følge klubbers jagt efter det sidste men endnu vigtigere hvordan de vil arbejde med at motivere og udvikle gode spillere med tanke på fremtidssikring og om muligt eksport. Det kan ikke på langs sigt betale sig at købe en start 6'er, men måske man kan finde et par specialister til at supplere det man mangler?

Jeg har talt utroligt meget med Peter Borglund (Svenske læsere: Førende træner i Danmark for Gentoftes herrer) om dette og de fleste kender jo hans holdninger til den slags. Se bare på Gentoftes ungdoms arbejde. Jeg er ikke altid enig med Peter, men der er altså faresignaler i "Broderlandenes" brug af udlændinge, når maskinen bestående af professionalisme, publikumsinteresse og økonomi) ikke kører hurtigere end den gør, hvilket pt er lidt hurtigere i Sverige end Danmark. Hvordan den kommer til at køre hurtigere er et andet indlæg der nok skal komme med et svensk fokus senere.

Husk på at jeg er utroligt grøn i det svenske og derfor ikke ved nok tilbundsgående. Det vidner et par kommentarer på bloggen på det sidste jo om, hvilket jeg altid er taknemmelig for. Jeg synes derfor at følgende ordsprog er pudsigt for min entré i svensk volley (og vice versa): "You never get a second chance to make a first impression".

Jeg håber ikke at nogen føler sig trådt over tæerne over indlægget og overskiften skal også læses som en provokation snarere end et 100% statement, men nu fik jeg jo jeres opmærksomhed omkring et essentielt spørgsmål som særligt William Menzel (Danmark) og V'fan (Sverige) - (se blogger-links)

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Hej Martin.

Jeg ved godt at jeg ofte taler imod at købe udlændinge.
Sagen er dog at jeg ikke har noget problem med at man gør det.

Det jeg mener er skidt er at købe udlændinge samtidig med at resten af holdet betaler for at spille.

Hvis alle spillerne var kontingentfri, og måske fik en smule penge for at spille så syntes jeg det er fint. Men hvis ikke er det min holdning at det er ødelæggende for holdet på sigt.

heppsan, og tillykke med 1 sejr.

mvh
William