onsdag den 19. november 2008

Bare i Danmark...

Advarsel for svenske læsere: Meget indforstået dansk indlæg om forslag til den nye turnerings struktur følger..

Jeg har nu fulgt debaten om den nye turnerings struktur både på Volleynet, Jasguda (William er tilbage!) samt Mikkels blog og læst oprindelige høringssvar på Volleyball.dk og kan ikke lade være med at kaste lidt benzin på bålet.

Det er KUN i den selvindbildte elitære andedam med en divisions-struktur vævet ind i sølle 300-400 km. at man kan OVERVEJE 2 ting:

1) At lade transport afstande betyde noget som helts for opdelingen af LANDETS NÆSTBEDSTE RÆKKE!

2) At lade de bedste hold spille i lavere rækker!

Jeg finder det dybt pinagtigt at man prøver at stække de stærke og hælpe de svage i kompetetiv sport med argumenter som:

"at sprede elitespillere og talenter ved at tvinge stærke klubbers 2. hold at spille i 2. division"

"lade rejse omkostninger betyde mere end kvalitet i 1. division"

"mange fra vores hold har weekend arbejde og megen rejseaktivitet er skadeligt"

Hvorfor er det at vi i DK er så dårlige til eliteidræt? Kan det have noget at gøre med at vi konstant forsøger at tilfredsstille bunden i stedet for toppen? Kan det have noget at gøre med at vi holder af at holde kunstigt liv i sportslige projekter med mindre potentiale? Tør vi ikke gå hele vejen af frygt for at vi mister de svageste?

Hvorfor er det også lige at vi laver tvungene op og nedrykning mellem elite og 1. division? Gavner det produktet at mans skal starte forfra for visse hold hvert 2. år? Eller kunne man forestille sig at koncept ville blive bedre med en vis tid i eliten? Og vil regionale 1. divisioner med dirkete oprykning ikke være "skæve" sportslige og ej heller stille udfordringer til potentielle udfordrere til eliten så de vle og mærke er rustet til at klare turen, hvis de først kommer tæt på?
Hvilke krav gør man køb på til organisationer og klubber ved at pakke dem ind i vat lige indtil de altså skal i eliten (i en sæson) for derefter at rykke ned. Er det noget det styrker klubbernes organisationer?

Igen, igen, ingen lægges der op til ny turnerings struktur og mange hold og spillere har derved de seneste 2-3 år ikke haft noget at spille for pga. enten låst oprykning eller nedrykning.

Samtidigt mangler vi dommere og vil nu have flere divisionshold. Hvor mange kampe i 1. og 2. division vil derfor blive spillet med bare en dommer?

Nedenfor er mit forslag til en anderledes struktur, der næsten bevarer antallet af hold, men ændrer lidt på de sportslige samt logistiske implikationer og muligheder.

Men først en lille tanke, som Peter Borglund delte med mig forleden:

Hvorfor ikke lade vores bedste Ungdomslandshold (ULH) spille i Eliterækken? Vores talenter ville får spilnær træning på højeste niveau og vi ville få et hold mere i rækken. Samtidigt ville det udvikle vores ULH og føre til en markant styrkelse af kommende landshold? ULH skulle spille deres hjemmekampe om lørdagen enten i Brøndby eller måske på Fyn, mens at de skulle have samlinger hver 14 dag (fredag+lørdag). Dette ville give en træninge fredag aften og evt. teori samt en morgentræning lørdag + kamp og efterfølgende evaluering. Resten af eliten samt 1. division og elite kvalen skulle spille alle deres kampe om søndagen og hvis der blev spillet midtuge kampe blev disse lagt tirsdag (ULH) og onsdag (Elite). Når et elite- eller divisionshold med ULH spillere i truppen spillede imod ULH har klubben råderet over spillerne.

Noter også at vi ville have et elitehold mere i rækken og en fast struktur for landsholdssamlinger.

Elite: Grundspil (før nytår)
- 10 hold (et af disse er vores U-20 U-LH der har fast plads i rækken)
- Der spilles en runde imod alle hold før nytår
- #1-6 går til slutspil (efter nytår)
- #7-10 går til elitekval (efter nytår)

1. Division (før nytår)
- 2 rækker af 10 hold i 1. division (øst/vest)
- Der spilles 1 gang imod alle
- #1-4 går til "Elitekval" (efter nytår)
- #5-10 går til "1. Division kval" (efter nytår)

2. Division
- 3 rækker af 10 hold: Vest, Midt, Øst
- Der spilles 2 gange ude/hjemme imod alle
- #1 fra hver division rykker direkte op
- #9 og #10 rykker direkte ned.

Elite: Slutspil (efter nytår)
- Der spilles 1 runde ude/hjemme med de ialt 6 hold
- #1-4 går til semifinaler

Elite: Semifinaler og finaler (marts / april)
- Semifinaler og finaler spilles bedst af 5 kampe
- #1 i slutspil vælger modstander først; derefter #2
- Der spilles 1 kamp om bronchen (bedste hold i grundspil har hjemmebane)

Elite: Kval (efter nytår)
- 12 hold (#1-4 fra de to 1. divisioner) og #7-10 fra eliten.
- Der spilles 1 gang imod alle. Dvs. rækken er landsdækkende!
- Der spilles efter nytår om 4 pladser i eliten (#1-4) til kommende sæson
- #5-12 spiller i 1. division næste år

1. Division: Kval (efter nytår)
- 10 hold: 2x #5-10 fra de to 1. Divisioner
- Der spilles 1 gang imod alle
- #1-7 bliver i 1. division
- #8-10 rykker direkte ned til 2. division

Lidt forklaring:

- Alle hold pånær ULH kan rykke både op og ned gennem alle rækker, men det år systemet indføres starter ULH samt en ekstra oprykker fra 1. division i eliten.
- ULH kan ikke rykke ned fra eliten, men altså godt spille kval, hvis de ikke er gode nok til at være i top 6 efter nytår.
- 2. hold kan godt spille i 1. division og endda rykke op i eliten, hvis de kvalificerer sig via kvalen. De kan dog også godt afgive deres plads. Vælger de at spille elite må holdet optræde med et andet navn. Eks. kunne Gentofte Elite og Gentofte Giants spille i samme række hvis klubben mener det er en god idé. (Det vil de nok ikke mene, hvis deres 2. hold får lov at optræde i 1. division og elitekval og desuden at lfere ULH-spillere får kamptræning i de bedste rækker også)

Dette sikrer følgende:

1) Elevatorhold holdes hverken kunstigt oppe eller nede, da de spiller kvalifikation
2) Organisationer kan lære af en tur i både landsdækkende elitekval eller 1. divisions kval, men altså kun for ½ sæson. Dvs. mindre rejseomkostninger end en landsædkkende 1. division hele sæsonen, men samtidigt træning for klub, organisation, hold, spillere og trænere i højnede logistiske krav.
3) De bedste hold og bedste organisationer spiller i den bedste række.

Systemet ligner det vi havde for et par år siden, men er optimeret for talentudvikling og det faktum at de sportsligt bedste selv bestemmer deres skæbne (2. hold). Hvis man VIRKELIGT gerne vil rykke op, så kan man også det. Man skal bare være bedre end de andre.......

Formålet med indlægget er at føre lidt mere debat med sig, men måske også at give lidt inspiration til de der træffer beslutningerne i dansk volley... Et andet kreativt forslag fra Mads Kaastrup Jørgensen, Holstebro kan læses her.

7 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hvorfor skal ULH kun spille på sjælland eller fyn ?

Unknown sagde ...

Det ene alternativt var fordi landsholdet vanligt træner i Brøndby. Det andet alternativ er foreslået for at der skulle spilles centralt i DK (for ikke at gøre nogen geografisk kede af det)

Anonym sagde ...

Det er vel egentlig også en detalje :).

Mere praktisk (og tilskuervenligt), ville jo være at placere deres kampe i deres respektive klubber. Dermed er der en hjemmebane, og tilskueropbakning.

Jeg har ikke forstået forslaget som at Ulandsholdet også trænede og boede fast sammen hvorfor at denen løsning ville gøre mange praktiske ting lettere.

/William

Anonym sagde ...

god ide med ungdomslandsholdet, men tror desværre at det er umuligt på nuværennde tidspunkt.

jeg ka ikke se hvilket hold der ville "opgive" deres gode ungdomsspillere, som de muligvis kunne bruge på deres, højst sansylige, smalle trup, for at give de mlov til at spille en kamp for eet andet hold.

går udfra du har ideen fra Sverige, en ide jeg går fuldt ud ind for, men tror bare ikke at danske klubber er klar til at ofre deres bedste ynglinge spillere for at give dem lov til at spille på andre hold. selvfølgelig hvis samtlige ungdomsspillere syntes det ville være en go ide er det ikke noget problem men det tivler jeg desværre på at de syntes. alt i alt vil jeg tro at der på nuværrende tidsspunkt er for mange "hvis'er" indblandet i et samlet ungdomslandshold. men forhåbenligt tager jeg fejl

Unknown sagde ...

Hej William:

Jeg vil ikke mene at man kan placere ULH's kamp i deres klubbers hjemmehaller. For hvor skulle det være? De kommer jo fra hele landet. Det ville også være usportsligt at feks. Ålborg skulle spille flere gange i Kildeskovshallen.

Jeg ser heller at UHL får deres "egen" hjemmebane, hvor de kan spille og træne.

Holdet behøver ej heller bo sammen, da de jo træner hjemme i klubberne og bare samles på planlagte dage før kamp for at spilles sammen og for at pudse detaljer af og holde en kontakt til landstræneren (som de nu kommer til at se MEGET oftere med samlinger til hver hjemmekmap)

Jesper:

Ingen hold skal opgive noget: UHL spiller om lørdagen, mens andre spiller om søndagen. Når klubber har et opgør imod UHL har klubben råderet overs spilleren.

Tilsidst vil jeg understreje at det er en idé fra Peter Borglund, som jeg hermed bare formidler, da jeg synes at den er rigtigt god.

I Sverige træner holdet på RIG Volleygymnasiet i 3 årgange, vhor de altså bor, træner, studerer og læser sammen. Så det er ikke en Svensk model jeg er fortaler for her (selvom den svenske model tiltaler mig meget i andre henseender)

MVH
Martin

Unknown sagde ...

Endnu en krølle på halen i UHL-sagaen...

- "UHL": Ungdoms landshold <=> Udviklings landshold..?
- UHL spiller kun en gang imod alle på "hjemmebane" for ikke at slide talenterne op..? Deres resultater tæller ikke i tabellen, men det gør resultaterne IMOD dem. Dvs. de kan ikke rykke ned, men både sejre, sæt og point betyder noget for de andre hold i rækken.

Bare endnu en tanke til inspiration og debat...

Anonym sagde ...

Rigtig god ide med uhl i den bedste række(eller måske næstbedste). Det vil jo medføre at spillerne kan spillere længere i deres egne klubber og opnå at blive profiler og mere modne til et skifte til en større klub.
Jeg synes også godt om ideen med 2.hold i 1.div, det vil forhåbentlig medføre lidt mere seriøsitet og kontinuitet(den er god nok jeg er fra Skårup) hos de forskellige eliteklubber. Gentofte er en af de klubber som bruger 2.holdet til udvikling alle deres talenter og der vil det gavner med mulighed for oprykning
god weekend
Jacob Foged
ungdomsformand og træner
Skårup if